Vad är coaching

Man kan säga att coaching är ett sätt att relatera på.

International Coach Federation (ICF) definierar coaching som ”ett partnerskap med klienter i en tankeprovocerande och kreativ process som inspirerar dem att maximera sin personliga och professionella potential”.

Istället för att ge råd ställer coachen frågor som gör att klienten hittar sina egna svar. På så sätt skapas inre motivation att ta stegen som behövs för att nå nästa utvecklingsnivå och önskade resultat. Eftersom motivationen kommer inifrån och är förankrad ökar chanserna för att man når sina mål med goda resultat. Coaching är ett sätt att stödja klienter/medarbetare att se sin egen förmåga och potential. Det är en metod för att skapa medvetenhet och ansvar.

Ett coachande ledarskap innebär att man använder sig av coaching när det passar. Det kräver att man har en känsla för vad ett situationsanpassat ledarskap innebär. Coaching passar exempelvis utmärkt vid utvecklingssamtal eftersom coachingens kärna är just utveckling. En ledares roll är ofta en blandning mellan att vara coach, mentor (som ger råd) och chef.

ICF´s filosofi bygger på en form av coaching som ser klienten som experten i hens liv och arbete, samt tron på att varje klient är kreativ, resursfull och hel. Och just därför har förmåga att ta ansvar för sitt eget liv.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *