SMART mål 

Om man sitter fast eller behöver motivation för att nå dit man vill kan det vara bra med mål. Mål kan hjälpa oss att samla våra tankar, vår uppmärksamhet och energi. Mål kan också ge oss en känsla av mening med och kontroll över vårt liv. För att veta vad vi ska göra behöver vi veta vart vi är påväg.

Hur vi utformar målet påverkar våra chanser att uppnå det.

SMART- modellen är ett verktyg för att formulera bra mål. Varje bokstav står för en av beståndsdelarna i ett framgångsrikt formulerat mål.

S  – specifikt – gör ditt mål så konkret som möjligt. Springa 5 km tre gånger per vecka istället för komma i form/börja träna.

M – mätbart – gör ditt mål mätbart. Hur vet du att du har uppnått ditt mål.

A – accepterat – har du ett eget intresse av att uppnå ditt mål. Eller är det någon annan som tycker att du borde/ska/måste, samhället, normen. När vi är personligt involverade i målen (drivs av inre motivation) tenderar motivationen och chansen att du når ditt mål att öka. Mål som stämmer överens med dina värderingar och den just du är skapar större glädje och meningsfullhet. Generellt så tror jag att många i vårt samhälle missar just här. Vi sätter mål utifrån andras förväntningar istället för vår egen inre längtan.

R – realistiskt – är ditt mål realistiskt. Väl ett ambitiöst mål som känns stimulerande och innebär en viss utmaning. Svåra mål kan vara mer motiverande än lätta mål. Men inom rimlighetens gräns för dig just nu. Men var inte rädd för att spänna bågen lite eftersom vi oftast klarar så mycket mer än vad vi tror. Här kan det vara bra att jobba med delmål. Jag tillhör dem som tror på att sätta ett ambitiöst slutmål med rimliga delmål. I alla fall om du vill uppnå något hållbart och varaktigt.

T – tidsbegränsat. När ska du börja, när har du uppnått målet.

 

Vill du vara snäll och tala om för mig,

hur jag ska gå för att komma härifrån?

Det beror mycket på vart du ska, svarade katten.

Alice i Underlandet

 

Vart är du på väg?

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *